BiH

Džaferović: Nema demilitarizacije BiH dok se susjedi naoružavaju

‘Priča o ukidanju Ureda visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine potpuno je neprihvatljiva’, kaže Džaferović.
Džaferović poziva na razumno ponašanje i poštivanje Dejtonskog sporazuma u cjeliniAnadolija

“Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju”, poručio je, između ostalog, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, prenosi Anadolija.

“Bosna i Hercegovina će razvijati i jačati svoje oružane snage u skladu s potrebama odbrane i u skladu sa našim NATO putem. Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju. Bosna i Hercegovina mora imati oružane snage koje će odgovoriti misiji koja je propisana Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Jedna od misija je zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nije moguća demilitarizacija Bosne i Hercegovine. Ako se demilitarizira kompletan region, onda možemo da razgovaramo na tu temu, a i o tome ćemo dobro razmisliti. Mi ćemo ići svojim NATO putem iako se taj put osporava”, rekao je Džaferović na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Podsjetio je da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik proteklih dana imao nekoliko izjava, a danas i praktičnih postupaka zbog kojih je, kako je rekao, organizirao vanrednu pres-konferenciju.

“Gospodin Dodik je danas povrijedio Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. Prema Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine, na mjestima na kojima se predstavlja Bosna i Hercegovina mogu da stoje samo simboli Bosne i Hercegovine i nikakvi drugi simboli. O ovome što je danas urađeno bit će obaviještene agencije za sprovođenje zakona. Ovo što je danas urađeno je kažnjivo djelo, a istovremeno predstavlja i narušavanje ugleda Bosne i Hercegovine. Ovdje se postavljaju i sigurnosna pitanja o tome ko smije ući u svečani salon. Ovo danas nije uradio Sekretarijat Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ovo je uradio kabinet g. Dodika. Ovdje je masa pitanja koja se moraju odgovoriti. Insistirat ćemo na odgovornosti. Poštivanje zakona i Ustava je jedini put kojim može i treba da ide ova zemlja”, rekao je Džaferović u vezi s današnjim isticanjem entitetske zastave prilikom prijema ambasadora Srbije kod Dodika.

‘Dejton se mora provoditi kao paket’

Podsjetivši na kontinuirane napade i na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine, Džaferović je rekao da ta agencija radi svoj posao u skladu s Ustavom i zakonom.

“Niko neće omesti njen rad. To je jako važna institucija države Bosne i Hercegovine”, istakao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, priča o ukidanju Ureda visokog predstavnika (OHR) i stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine potpuno je neprihvatljiva.

“Visoki predstavnik i strane sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su dio Dejtonskog sporazuma. Ne može se prema Dejtonu odnositi na način da iz tog paketa uzmete ono što vam odgovara, a odbacite ono što vam ne odgovara. Dejton se mora provoditi kao paket. Dio Dejtona su i entiteti i strane sudije Ustavnog suda i visoki predstavnik. Sve je to Dejton i ja pozivam na razumno ponašanje i poštivanje Dejtonskog sporazuma u cjelini jer, ukoliko se g. Dodik i politike koje su slične toj politici nastave ovako ponašati, doći će u pitanje Dejton. Tada u pitanje dolazi sve, jedino neće biti dovedena u pitanje država Bosna i Hercegovina. Ona je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Džaferović.

Izvor: Agencije