Svijet

Egipat istražuje nove grobnice da privuče turiste

Najnovija grobnica otkrivena na tlu današnjeg Egipta stara je 4.400 godina. Grobnica se nalazi u Sakari, zapadno od glavnog grada Kaira.

Egipatska civilizacija trajala je oko 3.000 godina.

Arheolozi tvrde da ova grobnica pripada nekom visokom zvaničniku iz pete dinastije. Najpoznatije grobnice faraona izgrađene su u Dolini kraljeva, a njihove su kraljice pokapane u Dolini kraljica na zapadnoj obali Nila, u blizini Tebe. Sviježe otkrivena grobnica smiještena je u blizini nastarijih piramida. Ministar za antikvitete Khaled al-Anani kaže da je grobnica očuvana. U njoj se nalaze statue raznih boja i oblika. Jedno od najglasovitijih otkrića u povijesti arheologije je otkriće grobnice egipatskog faraona Tutankhamona. Grobnicu je otkrio Howard Carter (1874. – 1939.) nakon petogodišnjih istraživanja na području Doline kraljeva.

Dolina velikih piramida

U kasnom preddinastičkom razdoblju javljaju se prve grobnice obložene opekom sušenom na suncu, preteča mastaba. Prve prave mastabe javile su se početkom ranodinastičkog razdoblja. Bile su to grobnice s ravnim krovom i kosim stranama obložene opekom u koje su se pokapali visoki dostojanstvenici. Njihova unutrašnjost bila je ukrašena lijepim slikama i reljefima. Piramide, grobnice kraljeva i kraljica, su počeli graditi vladari III. dinastije, a građene su do kraja Srednjeg kraljevstva. Visoki dostajanstvenici i članovi kraljevske obitelji tokom Starog i Srednjeg kraljevstva pokapali su se u grobnicama koje su izgrađene u kompleksu piramida.

Ovo je dobar način da se privuče veći broj turista, s obzirom da je opao promet u nekoliko godina unazad. Padu turizma doprinijela su politička zbivanja. Konkretno riječ je o poslijedicama svrgavanja Hosnija Mubaraka sa vlasti.

Izvori: agencije