Zanimljivosti

Kako početi sa štednjom

Sa karticom se brže i lakše troši, ostavite je kući van novčanika i stalnog nošenja uz sebe.

Prije nego počnete da čitate i razumijevate knjige o ekonomiji: tržištu, poslovanju, marketinu, prezentaciji i ozbiljnoj zaradi, krenite od ovih malih koraka.

Svaki imućan čovjek nije dostigao status imanja zahvaljujući rasipništvu ili praćenju trendova. Materijalno stabilan se postaje, između ostalog i štednjom. Počnimo od viška onoga što imate a ne od stanja kako nemate ništa.

Rasprodaja

Sve stvari koje mjesecima i godinama stoje i kupe prašinu rasprodajte. To je možete rasprodati na buvljaku ili grupama za prodaju. Počnite od starih igračaka, torbica i torbi, knjiga, ukrasa, posuđa, kompasa, globusa, lampi, dvogleda, dijelova, opreme za računare, laptopove, zvučnike, telefone. Provjerite šta se najviše traži i odreknite se prašine u domu. Zaboravite na uspomene dok još nije istekla popularnost potražnje predmeta te njegova vrijednost i cijena.

Cegeri

Plateni ceger izdržljiviji je od bilo koje plastične kese. Ceger se može smotati u džep, torbicu, ranac ili ponijeti na ramenu. Kese se plaćaju, nakupljaju i bacaju često svuda osim na deponiju. Jedan plus za ekologiju. Sigurno ste do sada u kupovini, na seminaru ili promociji dobili barem jedan ceger. Ako ništa imate ranac ili pitajte nekoga ko ima puno raznih cegera da vam pokloni jedan, to je sitnica.

Voda

Ne kupujte iznova običnu vodu koja stoji mjesecima bez ikakvih mogućnosti za očuvanje minerala i svježine. Radije nosite mali termos ili danas popularne staklene flašice. Staklene flašice su lahke za pranje i ne prikupljaju miris buđi kao plastične. Ukoliko ste u mogućnosti da sakupite plastične flaše i odmah ih bez odlaganja odnesite na recikliranje. Potražite informacije o reciklaži u blizini Vašeg prebivališta. Ne rasipajte vodu u kadu i slične moderne objekte u kupatilu. Tuširajte se jer je zdravije i ekonomičnije. Ne ostavljajte vodu da teče dok trljate ruke sapunom, cijedite i sl.

Voće

Ne kupujte voće i svježe voćne sokove u kojima ima najviše vode, dok ste van kuće. Za isti novac možete uzeti kilogram čistog voća i iscjediti sok bez dodavanja vode i šećera. Pipremite sok uveče ili ujutro prije posla. Tokom ljeta rashladite ga preko noći u frižideru. Voćne salate su drugi primjer koji košta i do tri, četiri puta više nego samo jedna vrsta voća koju možete kupiti za isti novac.

Hrana

Ako već osjetite da će Vam ostati višak hrane, obavezno odmah spakujte i zaledite. Ovo je korisna ideja kada nemate vremena za kuhanje ili žurite pa već u frižideru imate obrok od sinoć. Uz to je svježiji nego u mnogim restoranima, bar što se tiče namirnica. Ne hranite se po restoranima koji nude uobičajeno dosadan ili običan obrok za visoku cijenu samo radi mjesta posluženja, atrakcije ili “navikanosti”.

 

Foto: Pinterest

Kozmetika

Smanjite listu proizvoda koji stoje duže od šesti ili 12 mjeseci otpakovani. Ne kupujte tri različite kreme odjednom uz to da ih otvarate ili dva kaladonta i sl. Ne bacajte novac na super dizajnirane četkice za zube koje traju tri mjeseca kao i jeftinije. Ne kupujte puno šminke koja se lahko kvari poput puder podloge i drugih tekućina. Držite kvarljive tečnosti u odeljku frižidera tokom ljetnih vrućina. Dovoljan Vam je jedan puder, jedna maskara, ne više od tri boje ruža za usne i najviše dva sjaja za usne.

Odjeća 

Nema potrebe da kupujete tri puta skuplji komad garderobe kada identičan možete naći i za manje novca u istom šoping centru. Trend je sveprisutan i obuhvata većinu radnji i ono što se nudi kupcima. Ne obnavljajte staru garderobu koja još nije iznosana. Ne kupujte samo zato što je veliko sniženje u Vašoj omiljenoj radnji. Birajte mudro i prođite sve radnje prije nego se odlučite za kupovinu.

Lista

Ne kupujte slatkiše samo zato što je pakovanje primaljivo. Toga nema na Vašem spisku namirnica i nije od osnovnih životnih potreba. Usresredite se na namirnice koje možete višestruko iskoristiti kao na primjer sir. On može ići u slana i slatka jela, salate, supe i sl. Kupujte domaće jer su često pristupačne cijene a i novac ostaje Vama.

 

Sa karticom se brže i lakše troši, ostavite je kući ili na sigurno van novčanika ili nošenja uz sebe. 

 

Račun

Otvorite račun samo za štednju, makar uplata bila mjesečno 10 maraka. Taj novac kao i da ne postoji. On je imaginaran i ne sjećate se pin koda, negdje je zaturen do daljnjeg.

Kasica

Pronađite staru kasicu ili kutijicu sa katancem, ili pozajmite od djece. Ubacujte malo po malo sitan novac. Ovo će vam zatrebati kada se nađete u škripcu sa posljednim zalihama ili razbijanjem krupnih novčanica.

Prioritet

Štednja Vam je prioritet. Ne gledate u izloge, reklame, plakate. Čak i kada ih vidite ne privlače Vas i nemate želju da tek ušteđen novac potrošite. Imate već neophodnu količinu svega što volite i ne želite nagomilavati nove stvari samo zato što Vam se dopadaju. Otvorite fioke i ormare i shvatite da niste u potrebi za kupovinom.

Pretplate

Već znate da ne gledate tu televiziju i da nemate vremena kući da puno istražujete preko računara i ne treba Vam kućni internet jer niste kod kuće. Odjavite se. Odjavite sve usluge koje vam vuku novac iz mjeseca u mjesec.

Akcije 

Snižene cijene su bar približno jednake kvalitetu. Već znate da je proizvod mnogostruko jeftiniji, pa zašto ga ne biste sada kupili u većoj količini. Iskoristite sve akcije koje odgovaraju listi za kupovinu.

Na veliko

Kupujte velika pakovanja sapuna, šampona, brašna, šećera, dupla gratis pakova i sl. Tako ćete uštedjeti za dva do tri mjeseca najmanje. Isti je slučaj i sa paketima jednog proizvoda nego ga kupovati na komad. Ne budite lijeni već odredite dan za veliku kupovinu. Štedite kupujući.  Prije svake kupovine zapitajte se:“Je li mi ovo neophodno?”

Prevoz 

Prošetajte makar jednom do dva puta sedmično na određene lokacije. Bar u jednom smjeru idite pješke.

Dajte

Koliko date toliko će Vam se vratiti, pa razmislite koliko Vama treba i otvorite novčanik. Ne dajite samo novac, pružite drugima osmijeh, podijelite ručak i užinu, večeru ili pak iznenadite poklonom. Trudite se da drugima prenesete saznanja, iskustva i svakom rečenicom podučite. Iz toga isijava bogatstvo. Naučite druge da podijele ideje i realizujte ih zajedno. Sve to donosi više kretanja, upoznavanja i mogućnosti za zaradu.

 

Fotografija: Pinterest

Autorka: E.M.