Zdravlje

Ljekovito blato

Na blatu kao prirodnom bogatstvu temelje se i planovi za izgradnju modernog rekreacijsko-turističkog centra.

Ljekovito blato ili peloid jedinstven je koncentrat minerala i drugih blagotvornih tvari koje iz tijela izvlače bol i toksine. Djelovanje ljekovitog blata ogleda se kroz fizički, mehanički i hemijski učinak.

Blato se nanosi na tijelo a potom se ispire u moru ili rijeci. Preporučujemo vam da isperete blato tamo gdje ste ga i nanijeli. Nemojte ga nositi kući jer ako ga držite u zatvorenoj posudi, njegova ljekovita svojstva brzo nestanu.


Na blatu kao prirodnom bogatstvu temelje se i planovi za izgradnju modernog rekreacijsko-turističkog centra.

 

Morsko blato dubinski pročišćuje i oporavlja kožu i kosu, poboljšava cirkulaciju i pomaže uklanjanju celulita te opušta mišiće. Koristi se za ublažavanje reume, išijasa, artritisa, gihta te za brži oporavak nakon ozljeda kostiju i zglobova, ili nakon operativnih zahvata. Također ga mnogi smatraju prirodnim lijekom za kožna oboljenja, neplodnost i različite ginekološke tegobe poput cista, policističnih jajnika.

Ninsko blato u Hrvatskoj

Svojim vrijednim terapijskim, fizikalnim, mehaničkim, hemijskim i hormonalnim svojstvima peloid  se  uspješno primjenjuje u liječenju hroničnih, upalnih i degenerativnih reumatskih bolesti. Jača imunitet, potiče cirkulaciju, pokretljivost. Na kraju i razmjenu i izlučivanje štetnih tvari nakupljenih u organizmu.

Blato se ne smije nanositi na određena mjesta jer zategne kožu kada se osuši. Blato se ne maže na prednji dio vrata, bubrege i srce. Isto važi za zadnju stranu koljena te unutrašnju stranu lakta. Blato ne smije ostati na koži više od 30 minuta. Peloidnu terapiju trebalo bi da izbjegavaju osobe sa srčanim tegobama i proširenim venama.

 

Izvori:

https://www.nin.hr/hr/prirodna-bastina/ljekovito-blato

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/regional/clanak/id/505634/mocno-ninsko-blato-lijeci-sve-od-reume-do-celulita

Članak uredila: E.M.