Top Zdravlje

Med, polen, propolis, matična mliječ

Ilustracija

Med zauzma posebno mjesto u islamskoj tradiciji. U Kur’anu je spomenut kao lijek za ljude.

Iz utroba pčelinjih izlazi napitak boja raznolikih, u njemu lijek  za ljude se nalazi! Doista, u tome je znak ljudima koji razmišljaju.“(En-Nahl, 69.)

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, redovno je započinjao dan s kašikom meda koju bi rastopio u čaši vode.

Scrivner preporučuje pijenje jedne male kašičice meda rastopljene  u čaši tople vode kao sredstvo za jačanja bubrega.

Ilustracija

Med se u liječenju koristi hiljadama godina. U kineskoj medicini, med se koristi za detoksikaciju jetre, ublažavanje  bolova, liječenje povišenog krvnog pritiska, čira na želucu i upale grla.

Donedavno, mnoge knjige koje govore o načinu ishrane,  smatrale su med nekaloričnim ugljikohidratima, tek pukom smjesom šećera. Savremena istraživanja ukazuju da je takav stav pogrešan. Navodim neke od koristi meda, a  nauka  ih je potvrdila tek u skorije vrijeme.

-Konzumiranje meda korisno je za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Med smanjuje nivo C-reaktivnog proteina (koji se obično povezuje sa rizikom od nastanka ateroskleroze)

-Med vrši manji uticaj na glukozu u krvi, inzulin i nivo lipida (masti), nego tečni šećer, a naročito kod osoba koje boluju od dijabetesa ili osoba koje imaju visok nivo masnoće u krvi.

-Prirodni med djeluje protivupalno, smanjujući koncetraciju prostaglandina u plazmi.

-Narodna vjerovanja i anegdote ukazuju da med može spriječiti ili olakšati alergije.

-Fenolna jedinjena koja se nalaze u medu povećavaju antioksidaciju aktivnosti ljudske plazme i pojačanu odbranu organizma od oksidacijskog stresa.

-Istraživanja pokazuju da  u pojedinim slučajevima med ima snažnije antibakterijsko djelovanje, med je u stanju boriti  se  protiv infekcije usne šupljine.

-Med pospješuje rast bifidobakterije u crijevima čovjeka i pomaže  u proizvodnji laktičke i acetične kiseline. Med se smatra probiotikom.

-Istraživanja ukazuju na učinkovitost meda u borbi protiv Helicobacter pylori, bakterije  koja uzrokuje nastanak čira u želucu.

-Med ima  i snažno antigljivično djelovanje. Pijući rastopljeni med, svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.

– Jesti med znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.

–  Ako se popije med rastvoren u toploj vodi,  stvara se stolica.

–  Ako se popije med rastvoren u hladnoj vodi,  zaustavlja se stolica.

–  Redovnim konzumiranjem meda,  lijekovi za probavu neće biti potrebni.

–  Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.

–  Upotrebom  meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.

–  Med je jedini pravi lijek protiv ubrzanog rada srca.

–  Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.

–  Topao med se  miješa sa krvlju za sedam minuta, a hladan za dvadeset minuta.

–  Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.

–  Za malokrvne je med skladište krvi.

–  Med je lijek i za bolesti kostiju.

–  Med se preporučuje osobama koje pate od nesanice i nervoze.

–  Med, pomiješan sa  mlijekom,  ubija pantljičare u crijevima.

– Ako medom  premažete zagrijano platno i stavite kao oblog preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.

– Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti “stalnih angina”,  zagnojene rane. To mjesto  odmah premazati medom, a bolesnik treba  da jede med pet  do deset  puta.  Odmah će se osjećati poboljšanje.

– Rane u crijevima i želucu, med odmah liječi.

– U slučaju kičmenih tegoba, bolno mjesto premazati medom, a preko toga posuti biber u prahu. Taj oblog ostaviti  tri dana.  Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolovi  će nestati. Preporuka za  hronične bolesnike je  da ovu terapiju ponove  najmanje jednom godišnje.

– Ubod pčele  je lijek protiv reume.

Med nije jedino ljekovito sredstvo koje proizvode pčele. One su jedinstven izvor pčelinjeg  polena,  propolisa i matične mliječi.

Ilustracija

1. Pčelinji polen predstavlja grumenje polena koje pčele skupljaju sa različitih cvjetova, a koje potom postaju potpunim hranjivim izvorom, bogatim vitaminima  i mineralima. Pčelinji  polen dobar je  izvor rutina (vitamin R).

Ps. potrebno je  biti pažljiv s korištenjem polena, jer mnogo je onih kojima izaziva alergiju.

2. Propolis je hranjiv sastojak biljnog porijekla koji pčele skupljaju i modificiraju kako bi dobile ljepljiv smolast materijal koji zatim koriste u izgradnji svojih  zajednica. Sadrži  flavonoide za koje se vjeruje  da su nositelji većine ljekovitih svojstava propolisa.

– Propolis je učinkovit protiv parazita, gljivičnih infekcija i virusa, a naročito kod herpesa, gripe i infekcija gornjeg disajnog trakta. Antioksidant je, a liječi i čireve.

– Kod moždanog udara podiže antioksidacijsku odbranu i opskrbu mozga krvlju što omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.

– Štiti bubrege od akutnog oštećenja koje izazivaju neki citostatici  za vrijeme kemoterapije.

– Čuva jetru od  kemijskih otrova i alkohola.

– Štiti srce od toksičnih tvari koji slobodnim radikalima oštećuju srčano tkivo.

– Ubrzava zarastanje rana, ne samo kada se lokalno primjenjuje, nego i kada se unosi u organizam.

– Jača imuni sistem organizma.

– Novija istraživanja  potvrđuju da propolis zaustavlja rast tumorskih stanica i metastaziranje (dojke, debelog crijeva, bubrega, jetre, maternice, želuca, pluća,  krvi).

– Značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a nuspojave kod kemoterapije su znatno blaže. Oporavak bijelih i crvenih krvnih zrnaca je znatno brži.

– Smanjuje rizik od nastajanja tumora i metastaziranja na plućima.

– Spriječit će  pojavu tumora na debelom crijevu. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri.

– Smanjuje napredovanje karcinoma dojke.

– Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da propolis ubija stanice tumora.

–  Povećava tjelesnu izdržljivost i uklanja zamor.

– Neki ljudi su osjetljivi na propolis. Alergija se očituje crvenilom na mjestu kontakta.

3. Matična mliječ predstavlja hranu koja običnu pčelu preobražava u maticu (kraljicu) izuzetne veličine, dugovječnosti i reproduktivnih  sposobnosti.

To je  bijela ili žuta ljepljiva supstanca blago gorkog okusa sačinjena od koncetrisanih oblika vitamina, minerala i nekih jedinstvenih hranjivih sastojaka.  Konzumiranjem matične mliječi poboljšava se apsorpcija hranjivih sastojaka u tijelu, povećava vitalnost, jača imunitet i ima antikancerogeno svojstvo.

Matična mliječ je moćna. Sadrži razne aminokiseline, hranjive tvari, vitamine, minerale, enzime i mnoge druge stvari zbog kojih je naše tijelo zdravo i u formi. Svakodnevno konzumiranje će spriječiti razne bolesti, ali i povećati ukupnu razinu energije u tijelu, izdržljivost i snagu.

Matična mliječ pomaže u pravilnom funkcioniranju jetre i enzima, može smanjiti bolove u mišićima i zglobovima, kao i  simptome mišićne distrofije. Može popraviti oštećenja kože i spriječiti infekcije kože. Može oštetiti stanice raka i zaustaviti njihov rast u tijelu. Pomaže u stvaranju novih stanica i novih tkiva u tijelu. Ima antibakterijska svojstva i sposobnost uništavanja različitih vrsta bakterija, može održavati  holesterol u fiziološkim granicama i kontrolisati dijabetes. Pomaže u borbi protiv depresije i smanjuje stres.

Ilustracija

Tekst pripremila: A.B.