Zanimljivosti

Nešto o tituli bega

Titula beg, dodjeljivala se zaimima koji su bili uživaoci zeameta, a zeameti su uz timsre i hasove, bili dio vojničkog posjeda-dirlik. U svakom slučaju iza titule “beg” se uvijek nalazio gospodin, gospodar, odlučnik a ovu titulu je mogao imati i nemusliman.

Beg ima značenje lidera, vođe.

Ono što je izvjesno je činjenica da je najviša ličnost izvršne vlasti u Osmanskom carstvj u ejaletu (pašaluku) bio beglerbeg, od XVIII vijeka valija. U početku je beglerbeg bio komandant sa širokim vojnim nadležnostima, kasnije su, pored vojnih, beglerbegu dodeljivane i upravne kompetencije. Položaj beglerbega je u početku pripadao vrhu državnih službenika u Osmanskom carstvu i na taj položaj su postavljani turski vojni zapovijednici.

Prva tri vladara Otomanskog carstva imali su titulu beg a ne sultan.

Postavljan je na određeno vrijeme i bio je upravnik ejaleta i takvoj osobi je uručivan berat (menšur). Dok je beglerbeg upravljao ejaletom, pašalukom, sandžak-beg je upravljao sandžakom, manjom administrativnom jedinicom. Krajem XVI vijeka u 32 ejaleta Osmanskog carstva postojalo je preko 500 sandžaka. U vertikali vojne, upravne i izvršne vlasti, beglerbeg (beg begova), sandžak-beg (upravnik sandžaka) i beg kao titula kojom se može označavati i vlast na lokalnom nivou, zaokružuje se pojam upravne, vojne i političke elite Osmanskog carstva na prostorima izvan centra i metropole.