Svijet Top

Opsadno stanje u Parizu zbog ‘žutih prsluka’, suzavac i oklopna vozila na ulicama

Uhapšeno više od 500 demontranata, policija pretresala demonstrante, tražeći opremu za nerede.
Policija u Parizu nastoji spriječiti demonstrante da stignu blizu predsjedničke palateEPA

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta u Parizu je uoči i tokom protesta “žutih prsluka” uhapšeno 548 ljudi, a 272 osobe su zadržane u policiji, dok je istovremeno tokom protesta “žutih prsluka” u Briselu preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

Time je policija onemogućila “žutim prslucima” da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

“Žuti prsluci” su izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju “preteranim”, i žale što im je “onemogućeno da protestuju”.

Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija pre podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi Figaro.

Policija je ispalila suzavac na demonstante na Trgu Etoal, a na ulicama prestonice raspoređeno je 8.000 policajaca, pa čak i oklopna vozila prvi put posle više decenija, a kako bi se predupredilo nasilje kakvo je obeležilo proteste prošle subote.

Preventivna hapšenja

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi…

“Figaro” prenosi da u nekim delovima francuske prestonice dolazi do tenzija između prolaznika i demonstranata.

Jutros, na početku protesta, nekoliko stotina demonstranata iz pokreta “Žutih prsluka” marširalo je niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastojale su da ih odbiju.

Sve se ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Agencija AP navodi da su se učesnici protesta okupili kod Trijumfalne kapije, a onda mirno krenuli niz aveniju.

 

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta “žutih prsluka” četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Oklopna vozila su se na ulicama francuske prijestolnice pojavila prvi put poslije više decenija

EPA

Vozila žandarmerije primećena su u subotu ujutro pre 7:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.

U francuskoj prestonici je zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete.

Pored uličnih demonstracija, u znak protesta blokirano je više autoputeva u Francuskoj.

U celoj zemlji na snazi su izuzetne mere bezbednosti, koje podrazumevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda od kojih 8.000 u Parizu, kako bi se sprečilo da protesti ponovo prerastu u nasilje.

Protesti i u Belgiji i Holandiji

Predsednik Francuske će, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati, odakle će pratiti situaciju, a u petak je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednim danima.

Pariski Figaro prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera “žutih prsluka”, Juliena Terriera, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenoblu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

U međuvremenu, “žuti prsluci” se okupljaju i u drugim francuskim gradovima, većinom mirno i u malim grupama, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji sprovodeći akciju “besplatnih putarina”.

“Žuti prsluci” defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

Francuski pokret “Žutih prsluka” prelazi granice, pošto su demonstracije za subotu planirane i u susednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP.

U Briselu je policija blokirala celu zonu u kojoj se nalaze evropske institucije, zabranivši pristup toj zoni i vozilima i pešacima.

Belgijski dnevnik Le Soir prenosi da je atmosfera u Briselu napeta, ali da nasilja nema.

Agencija Belga javlja da su “žuti prsluci” blokirali autoput ka Rekemu, gradu na zapadu Flandrije, u blizini granice sa Francuskom, kao i da su postavili barikade rano jutros na autoputu nadomak granice sa Francuskom na severu Belgije.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, gde su se “žuti prsluci” prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba.

Demonstracije su planirane i u Holandiji, mada ni Belgija ni Holandija nisu predložile povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnih i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

Izvor: Agencije