Top Zanimljivosti

U Indiji otkrivena najveća statua na svijetu

Kip Jedinstva dva puta je visočiji od Kipa slobode, a njegova izgradnja koštala je 430 miliona dolara.

U Indiji je danas otkrivena najveća statua na svijetu, Kip jedinstva, čija je izgradnja stajala 430 miliona dolara, a trajala je gotovo tri godine, javlja Hina.

Statuta je dva puta visočija od njujorškog Kipa slobode.

Kip koji je podignut u zapadnoj indijskoj državi Gujarat, visok je 182 metra, izgrađen od bronce i čelika, a predstavlja borca za nezavisnost Indije Sardara Vallabhbhaija Patela. Danas se obilježava 142. godišnjica njegovog rođenja.

Spomenik je otkrio indijski premijer Narendra Modi na čiju inicijativu je izgrađen, s ciljem da se ponovo brendiraju „zaboravljeni“ lideri.

„Patel je želio da Indija bude snažna, čvrsta, oprezna i prilagodljiva nacija i mi radimo na tome“, rekao je Modi na današnjoj svečanosti otkrivanja statue.

Izgradnja trajala 33 mjeseca

Izgradnju kipa finansirali su vlada, državne kompanije i ostale institucije, a za njezino potpuno dovršenje bila su potrebna 33 mjeseca.

U radovima je sudjelovalo 250 inženjera i 3.400 građevinskih radnika.

Statuu Patela odjevenog u tradicionalnu indijsku nošnju, s dhotijem (posebnom vrstom šala) preko ramena, čini 210.000 prostornih metara cementa, 25.000 tona čelika i 1.700 tona bronce.

Osmislio ju je renomirani indijski kipar Ram Sutar, a izgradila kompanija Larsen i Toubro.

Izvor: Agencije