Region Top

Uskok se žalio na presudu Sanaderu u slučaju Hypo

Ured smatra da je navedena kazna preblaga, te da sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otežavajuće okolnosti.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog tužilaštva Hrvatske (Uskok) u petak se žalio na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo jer je u doba ratne opasnosti primio proviziju od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj dala kredit za kupnju zgrada ambasada, prenosi agencija Hina.

„Okrivljenik je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva. Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti te da je precijenio utvrđene olakotne okolnosti“, navodi se u saopćenju Uskoka.

Ovaj ured je Vrhovnom sudu preložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu i okrivljeniku izrekne strožiju zatvorsku kaznu od one na koju je osuđen prvostepenom presudom.

U aferi Hypo, Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protivvrijednosti od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Prva presuda

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

„Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter“, rekao je Sanader u svojoj odbrani na kraju suđenja. Tužiteljstvo je, pak, ustvrdilo suprotno i u završnim govorima istaknulo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tokom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Izvor: Agencije