Ko bi rekao da su jabuke tako zdrave
Jabuka je skupno ime za sorte Malus domestica Borkh. Jabuka spada u porodicu ruža. Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.
Arheolozi su pronašli dokaze da ljudi uživaju u okusu jabuke od otprilike 6.500 godina prije nove ere.
Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, a oko 1.600. godine bilo je poznato gotovo 200 sorti jabuka.
Luksuzno voće
Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ‘ab ovo usque ad mala‘, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote. U drevnom Rimu, jabuke su se smatrale luksuznim voćem.

Issac Newton je otkrio zakon gravitacije kad mu je jabuka pala na glavu. Priča kaže da se Isaac Newton odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu i to mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije.
Jabuke u brojevima
Jabuke dozrijevaju od 6 do 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego u frižideru. Za optimalno skladištenje, jabuke je potrebno držati na temperaturi od 1 do 5 stepeni C s relativnom vlažnošću zraka od 80 do 90 posto.
Najviše jabuke na svijetu se proizvodi u Kini. Najveći uvoznici jabuke na svijetu su Rusija, Njemačka i Velika Britanija. Najveća potrošnja jabuka po stanovniku u svijetu je u Turskoj.
Prosječna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku u Europi je 20 kg. U Africi, jabuke rastu jedino u području Mediterana. Masa najteže jabuke ubrane ikad je 1,45 kg.
Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene. Jedna jabuka srednje veličine sadrži 80 kalorija. Postoji više od 8 hiljada raznih sorti jabuka!
Da li ste znali?
Svježa jabuka pluta u vodi zato jer 25 posto njezinog volumena čini zrak.
Svježe istisnuti jabučni sok odmah posmeđi uslijed kontakta sa zrakom zbog oksidacije. Trik koji sprečava da se to dogodi je da stavite nekoliko kapi limunovog soka. To sprečava oksidaciju.
Šta je u njoj zlatno?
Važniji sastojci u plodu jabuke:
–pektini (vrsta vlakna, najviše u voćnoj kori, s važnim mnogostrukim djelovanjem, naročito jer vežu i odstranjuju iz crijeva razne otrove te smanjuju štetni kolesterol, upijaju štetna zračenja, fagocitiraju, tj. zarobljuju patogene bakterije);
–karotenoidi (od onih vrsta koje djeluju kao antioksidansi, ali nisu provitamin A, tj. ne pretvaraju se u vitamin A);
-jabučna i druge organske kiseline, među kojima i elagična, klorogenična i kafeična; sadrži i brojne mineralne tvari, među kojima kalij, brom.

Jabuke nisu bogate kalcijem, ali sadrže visoki postotak bora što ih čini idealnom hranom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju. Jabuke u velikoj mjeri pomažu povećavanju nivoa estrogena kod žena u menopauzi.
Jabuka je korisna za dobar san, protiv kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavice, pretilosti, glavobolje, migrene, proljeva, povraćanja, bolesti grla, opeklina, proširenih vena, opstipacije, išijasa i još mnogo drugih bolesti i stanja. (mojinfo.ba)
Ko bi rekao da su jabuke tako zdrave