Preukusno: Čizkejk sa kremom od pistacija
Ovo je idealan i lagan recept za ljubitelje bijele čokolade i za ljubitelje pistacija! Ovakva poslastica može da bude zamijena za sladoled, posebno ako se servira hladna.
Za ovu laganu tortu/kolač (cheesecake) bez pečenja ne treba Vam puno namirnica. Svako može da je napravi kod kuće. Najbolje da je napravite barem dan, idealno dva dana prije konzumiranja, kako bi se stegla.
Podloga
Za podlogu Vam je potrebno:
-250 grama mljevnog keksa,
-1 kašika šećera u prahu,
-125 grama otopljenog maslaca,
-3 reda istopljene bijele čokolade,
-5-6 kašika mlijeka.
Sve fino sastavite i utisnite u kalup. Ovo je mjera za kalup veličine 24 cm.
Krema
Za kremu vam je potrebno:
-500 grama sirnog namaza,
-2 kašike šećera u prahu,
-200 ml slatkog vrhnja (u tečnom stanju),
-4 pune kašike krema od pistacija.
Umutite sirni namaz sa dvije kašike šećera u prahu, dodajte 200 ml slatkog vrhnja i kremu od pistacija. Kremu premažite preko podloge i ostavite u frižider.
Bijeli preliv
Za preliv Vam treba:
-100 grama bijele čokolada,
-80 ml slatkog vrhnja.
U malu šerpicu dodajte slatko vrhnje i zagrijte na laganoj temperaturi na kratko. Zatim dodajte izlomljenu bijelu čokoladu. Ostavite da se ohladi.
Kada se ovaj bijeli preliv ohladi, izvadite tortu iz frižidera i prelijte je. Tortu odmah ponovo vratite u frižider. Možete da je konzumirate za nekoliko sati, ukoliko je ostavite u zamrzivač.
Ukoliko stoji u frižideru potrebno je barem da prenoći, a najbolja je poslije dva dana. Ukrasite po želji. (mojinfo.ba)
Ideja i fotografije: Naida O. Šabanović.
Preukusno: Čizkejk sa kremom od pistacija