Veoma lagan i osvježavajući recept: Čizkejk sa limunom
Ljeto je, temperature su još uvijek visoke, a Vama treba nešto slatko slično sladoledu. Ovo je “brzinski” recept za osvježenje, za goste, za Vaš citrusni užitak.
Sve što Vam treba za ovaj čizkejk (cheesecake) ne košta puno, a možete da ga napravite u kalupu ili plehu koji imate u kuhinji. Stoga prilagodite mjere i sastojke Vašem plehu, kalupu i sl.
Idealno bi bilo kada bismo vitamin C uzimali u malim količinama tokom dana i noći jer se brzo izlučuje iz organizma.
Vitamina C najviše ima u paprikama, ali i u citrusnom voću kao što je limun. Ova čizkejk torta osim što je ukusna, predstavlja i zdrav obrok ili međuobrok, posebno ako umjesto margarina za podlogu koristite puter.
Sastojci za koru
Za podlogu, odnosno koru potrebna su Vam samo četiri sastojka:
-mljeveni keks, oko 250 grama (možete da dodate i sitno isjeckan žele ili grožđice),
-margarin/puter, 150 grama,
-mlijeko, 150 ml.,
-šećer, 150 grama,
Sastojci za fil
Za fil nabavite:
-vrhnje za šlag minimalno 400 ml (ukoliko želite da ostavite 100 ml za preliv, a može i bez preliva), a najbolje je pakovanje od 500 ml.
–jedan limun,
-od minimalno 300 do maksimalno 400 grama sirnog krem namaza.
-šećer u prahu, 130 grama.
Priprema podloge
Pripremite pleh ili kalup tako što ćete ga blago premazati margarinom ili puterom kako se ne bi kora odnosno podloga kolača puno zalijepila za isti.
Istopite puter/margarin i sjedinite ga sa mljevenim keksom, šećerom i mlijekom, pa poravnajte smjesu u plehu/kalupu. Kora je gotova, ohladite je i ostavite u frižider da se malo stvrdne.
Priprema fila
Zatim pripremite kremu kolača. Iscjedite limun i narendajte malo limunove kore te sve zajedno ubacite u posudu u koju ćete da dodate sav sirni namaz i šećer u prahu. Sve sjedinite.
U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag. Kada umutite vrhnje tako da postane čvrsto ali ne previše, dodajte i sjedinjenu masu sirnog namaza, limuna i šećera u prahu.
Završnica
Sve zajedno izmješajte i ravnomjerno rasporedite preko kore, podloge kolača. Ostavite kolač u frižider ili zamrzivač kako bi očvrsnuo. Ukrasite kolač kriškama limuna ili po svojoj želji.
Najbolja opcija je da ostavite čizkejk u frižider preko noći ili na nekoliko sati prije nego li počnete da ga sječete. Prijatno! (mojinfo.ba)
Veoma lagan i osvježavajući recept: Čizkejk sa limunom