Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (Drugi dio)
Izvor: akos.ba (Semić Isaković: Halal hrana – zdrava hrana) / Piše: Vildana Semić Isaković, mag. san. ing.
Ukoliko niste čitali prvi dio teksta otvorite ovaj link.
Rafinirani šećer, spomenimo nakratko, dobiva se procesom rafiniranja, pri kojem se koristi masa poliakrilamida. Taj spoj je prekursor akrilamida, svrstanog u Skupinu 2 karcinogenih tvari, tj. kao tvar koja je vjerovatno kancerogena za čovjeka. Ova tvrdanja se temelji na rezultatima dugotrajnih istraživanja kako eksperimentalnih, tako i epidemiološkim.
Spomenimo da se poliakrilamid svakodnevno primjenjuje u procesu pročišćavanja otpadnih voda, u proizvodnji pesticida, te procesu dobivanja nafte, ali i tekstilnoj industriji, emulzijama, aditivima za hranu, bojama, želatinoznim kapsulama u proizvodnji lijekova itd. Ovaj spoj nastaje i kod pečenja hrane u kojoj dolazi do redukcije šećera, kao što je pečenje hrskavog krompira (čips, smoki, krekeri, keksi…), hrskava korica mesa.
Danas je toliko rasprostranjen da više ne govorimo o njegovoj zabrani postojanja u namirnice nego maksimalno dopuštenoj količini koja je propisana Zakonom o hrani i popratnim Pravilnicima. Dakle, radi se o jednom kumulativnom i konstantnom trovanju.
S druge strane hidrogenizirana masnoća ili trans masne kiseline, čine direktan otrov za mozak. A sadrže ih barem pola od ukupne hrane u svakoj prodavnici. Pročitajte na etiketama pa ćete se i sami uvjeriti, u sastojcima mozete naći “hidrogenizirana masnoća ili djelimično hidrogenizirano biljno ulje”.
Ova vještačka masnoća direktno izaziva kardio-vaskularne bolesti, uništava kardiovaskularno zdravlje, uništava zdrav, normalan rad živčanog sistema, izaziva poremećaje mozga, uzrokuje srčane udare. Ove masnoće su jedan od najistaknutijih i često glavnih sastojaka koji se dodaju u prehrambene proizvode. Izazivaju defekte na bebama i generalno nedostatak esencijalnih masnih kiselina i kod majke i fetusa.
Stavljaju se u hranu namjerno, da bi se olakšao posao proizvođačima hrane. Dobivaju se vrenjem plina vodika kroz tekuće ulje soje ili druga biljna ulja i pri tome koriste katalizator, sredstvo koje ubrzava proces, i najčešće je to nikal. Tako ovim vrenjem, nikla i plina vodika, dobivaju se dodatni atomi vodika koji se vežu na molekule u ulju. Posljedica ovoga je da ta biljna ulja postaju čvrsta na sobnim temperaturama.
S obzirom na to da su hidrogenizirane masnoće čvrste na sobnim temperaturama, pogodne su za proizvodnju margarina ili kao dodatak krekerima ili keksima. I opet sve ovo zbog interesa prehrambene industrije. Za krajnjeg konzumenta, potrošača, ove masnoće su tihi ubojica. Naše tijelo nema obrane od ovih masnoća jer one nikada prije nisu postojale do pojave u prehrambenoj industriji.
Stoga, dolazimo do šokantne činjenice da uz današnji tempo i način ubrzanog i stresnog života, trend zdrave prehrane najčešće predstavlja trend „fast food“ – brze hrane, koja je profitirala kroz svoje prehrambene lance u cijelom svijetu. Umjesto da sve što putem hrane unosimo u organizam, nas gradi i mijenja, a da o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život – mi smo postali robovi naših prehrambenih navika i počeli smo sami sebe polako, ali sigurno, njima i ubijati. Nastavit će se… (mojinfo.ba)
Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (Drugi dio)