Jednostavan recept za tortu od jagoda
Sezona je jagoda, mnogima omiljene voćke koja zapravo pripada porodici ruža. Ukoliko želite da iskoristite jagode koje su Vam na dohvat ruke ovo je recept za Vas.
Također sačuvajte ovaj recept i za iduću godinu ili pak iskoristite zaleđene jagode iz Vašeg zamrzivača tokom bilo kojeg godišnjeg doba.

Sastojci za koru
Za koru Vam je potrebno:
-6 jaja,
-80 grama šećera,
-6 grama kakaa,
-80 grama putera,
-100 grama crne čokolade.
Priprema
Odvojiti belanjke od žumanca. Umutiti penasto belanjke sa 40 g šećera i isto tako umutiti žumanca za 40 g šećera. U žumanca dodati kakao. Istopiti puter i čokoladu i sjediniti. Onda tu smesu sjediniti sa žumancima. Sada ubućena belanca dodati u predhodnih smesi i polako mešati da se sjedini ali da ostane penasto.
U plehu 35×35 cm staviti prvo papir za pečenje pa sipati smesu. Biće tanka ali tako treba. Peći na 180 stepeni desetak minuta. Sačekati da se ohladi pa iseći koru na tri jednake trake.

Fil ili krema
Fil čini:
-250 grama sirnog namaza,
-250 grama neutralne pavlake za šlag,
-2 kašike prah šećera,
-1 želatin,
-250 grama jagoda.

Priprema
Jagode oprerite, očistite i isjeckajte na sitne komadiće. Ostaviti nekoliko lijepih za ukrašavanje. Umutiti neutralnu pavlaku pa dodati šećer i sirni namaz. Opet mutite da se sjedini. Dodajte istopljen želatin pa onda isjeckane jagode. Ručno mješajte da se sjedini. Tom kremom filujte tortu tako da zadnji sloj bude krema. Ostavite da se ohladi dva sahata, pa onda sjecite. Ukrasiti tortu po želji… (mojinfo.ba)
Jednostavan recept za tortu od jagoda