Preukusan mini rolat od kikirikija
Za ovaj mini rolat porebna vam je čokolada, kikriki, a možete za kraj da dodate i karamelu. Ovo je preukusan rolat sa krem sirom koji će da se svidi svim ljubiteljima čizkejka (cheesecake).
Također ovaj recept će poželjeti i ljubitelji čokolade i kikirikija, odnosno snikers varijanti kolača.

Kora
Za koru Vam je potrebno:
-2 jaja,
-2 kašike šećera,
-2 kašike mlijeka,
-2 kašike ulja,
-2 kašike brašna,
-prašak za pecivo,
-1 kašika kakaa.
Priprema kore
Mutite sastojke napisanim redoslijedom i ručnom mutilicom. Pecite u četvrtastoj tepsiji, na pek papiru oko 15 minuta na 200 stepeni.
Kada je kora gotova i malo prohlađena, izvadite je iz tepsije i urolajte u pek papir na kojem je. Ostaviti je sa strane.
Krema
Za kremu Vam je potrebeno:
-250 grama krem sira,
-3 kašike šećera u prahu,
-100 ml slatkog vrhnja,
-2 kašike kikiriki putera.
Priprema kreme
Umutite 250 grama sirnog namaza sa tri kašike šećera u prahu. Dodajte 100 ml slatkog vrhnja i mutite miskerom dok ne dobijete finu kremu. U kremu ubacite dvije kašike kikiriki putera i sastaviti sve špatulom.
Preliv od čokolade
Napravite preliv od mliječne iil crne čokolade, po izboru. Za preliv Vam je potrebno:
-50 ml slatkog vrhnja,
-50 grama čokolade.
Priprema
Zagrijte vrhnje na laganoj temperaturi i na kratko. Dodajte izlomljenu čokoladu po želji. Urolani rolat prelijte ovom toplom otopinom ukoliko želite da je kora sočnija.
Preko ovog namaza, možete da istopite još dva reda čokolade sa dvije kašike vrhnja i da dodatno prelijete. Također možete i da prelijete rolat sa šest karamel bonbona i 3 ili 4 kašike vrhnja za šlag preko čokoladnog premaza.
Za kraj izmrvite kikiriki ili ukrasite po želji. (mojinfo.ba)
Ideja i fotografije: Naida O. Šabanović.
Preukusan mini rolat od kikirikija