Mesnica Šišić: Uspješna priča o malom porodičnom biznisu u Sarajevu
Mojinfo.ba objavljuje uspješnu priču koja se razvila u Šeher Sarajevu. Za naš portal ekskluzivni intervju je dao vlasnik ovog biznisa, Samir Šišić.
U ponedjeljak, 1. juna 2020. godine, porodični biznis izrastao je u nešto veće, Mesnicu Šišić. Mesnica se nalazi u ulici Alije Kučukalića bb iznad otvorene pijace na Otoci (Sarajevo).
Samir Šišić ispričao nam je odakle je sve krenulo i kako se razvijalo.

Priča je počela 2004. godine
“Priča sa ovim poslom je počela, davne 2004, odnosno 2005. godine kada sam završio srednju školu. Počeo sam da radim kod privatnika. Tada sam tek napunio 18 godina”, kaže Samir.
“To je bio posao dostave i tako sam radio u ranim godinama, te se obučio u ovom poslu. U njemu su radili moji roditelji, dedo i babo. Malo se radilo za kuće i nije bilo nekog specijalnog tržišta, nije se radilo naveliko.”

Prvi korak povratak
“Prvi korak ka osamostaljenju sam učinio kada sam došao iz Njemačke. Bio sam u Njemačkoj od početka aprila 2018. godine. Vraćao sam se svaki mjesec, mjesec i po jer nisam mogao da izdržim da ne vidim kuću. Bilo mi je baš teško.
Vratio sam se u Bosnu i Hercegovinu 20. novembra 2018. godine i tada je polahko sve krenulo. Kupio sam kravu i rodila se ideja da napravim Facebook stranicu za mesne proizvode. Sama ideja se javila oko januara, februara. Veliki broj ljudi je brzo zapratio našu stranicu.
Prvo su krenule objave, a nedugo zatim i narudžbe. Najviše smo radili sa mušterijama iz Visokog, Kaknja i Sarajeva. Svjesni da je svaki početak težak, suočili smo se sa izazovima tržišta. Izazov je bio ugoditi potrebama kupaca, a istovremeno ispoštovati kvalitet dostave. Trebalo je steći povjerenje kupaca koji nisu poznavali naše proizvode.”

Išlo je brzo
“Počeo sam da radim korak po korak, ali je išlo brzo elhamdulillah. Krenuo sam da radim pred kraj sezone, 15. aprila. Inače sezona suhog mesa je od nekog desetog mjeseca pa do drugog, trećeg mjeseca kada ide najbolje.
Svi su govorili: ‘Jesi li lud?, Kako ćeš?, Gdje ćeš dole na tržnicu? Dole su sve isti komadi mesa, dole su ljudi navikli na dugogodišnje trgovce. Dole ljudi rade po 15, 20 godina. Nećeš moći da izdržiš. Morat ćeš da obaraš cijene, morat ćeš svašta da radiš!'”, kroz osmijeh objašnjava Samir.

Bio sam skuplji
“Elhamdulillah, Allah je u tome dao bereketa. Kada sam krenuo da radim, bio sam u suštini skuplji po marku, dvije od ostalih kolega. To je bila cijena naspram kvaliteta, jer je cijena halal sirovine skuplja i samim tim u konačnici proizvod je skuplji. Izdržalo se ljeto, radilo se. Kada je došla zima, tada je suho meso puno bolje išlo, elhamdulillah.”
Bilo je naporno ali kockice su se posložile
“Klalo se kući june, tele i po narudžbi se dostavljalo. I to je bilo naporno. Treba zaklat, razvući, treba svima ugodit. Opet se javila stara ideja, a bila je na umu i prošle, 2019. godine kao i svih ranijih godina. Želio sam mesnicu u Merkuru, ali opštinske vlasti nisu dozvolile da se tu otvori mesnica.
Zbog malo otežane finansijske situacije, nismo mogli da je realizujemo otvaranje mesnice. Onda je u priču, takoreći uskočio jedan brat po vjeri, M. H. i pomogao nas u ostvarenju naših ciljeva. Posao je išao poprilično brzo, sve su se kockice posložile kako treba, pa smo krenuli sa mesnicom. Sve se dešava sa Allahovim kaderom, pa tako se i ovo ostvarilo.”

Oslonac na Allaha i kvalitet
“Ključ za uspjeh bio je oslonac na Allaha. Ako čovjek ne radi ono čime je Allah zadovoljan, onda tu nema uspjeha. Ključni dunjalučki uspjeh je kvalitet. Tokom rada kupci su prepoznali kvalitet i stekli povjerenje u naš rad.
Moram da naglasim da je veoma bila bitna reklama od strane naših kupaca, a posebno od šejha Elvedina Pezića. On je nekoliko puta podijelio reklamu, Allah mu dao svako dobro.”
Pročulo se
Na pitanje: “Kako se pročulo za Šišić meso?”, Samir uz osmijeh odgovara da se još nije pročulo kako bi trebalo da se pročuje.
“Još smo u fazi reklame i napretka. Pročulo se najviše od usta do usta, od uha do uha. Kvalitet je naša najbolja reklama, a moram da naglasim da je bilo puno podrške. Bilo je i puno dijeljenja objava na Facebook-u od strane naših, divnih kupaca. Također čulo se za Šišić meso i preko šejha Pezića. Podršku smo imali od mušterija i daija.”

Hanuma mi je velika podrška
“Hanuma i ja smo zajedno u ovome od početka. Ona mi je veoma velika pomoć i podrška. Bez nje ne bih mogao da sve upratim i stignem. Tako da se i njoj zahvaljujem ovim putem, da je Allah nagradi.
Radili smo do kasno u noć, a ujutro ranili. Teško bi sve to uspjeli da realizujemo bez ukućana i porodice.”
Zadovoljni smo
Samir kaže da su porodično i više nego zadovoljni. “Uspjeh je u ovom vremenu doći do izražaja i do kupaca ili se progurati u bilo kojem segmentu, posebno pored velikih lanaca i industrija mesa.
Imamo jako puno mušterija i sve su mušterije divne, te nemamo nikakvih problema. Mi njima dajemo kvalitet, a oni nama povjerenje i tako to funkcioniše.”

Na pitanje da li planiraju da prošire biznis, Samir odgovara da nemaju u planu da otvore još jednu mesnicu za sada.
“Ne planiramo još uvijek da proširujemo posao. Ovo je mali, porodičan biznis sa jako dobrom reklamom. Ne bih žurio nigdje, neka za sada ostane na ovom, a naša priča tek počinje. Hvala vam puno.” (mojinfo.ba)
Fotografije: Mesnica Šišić
Mesnica Šišić: Uspješna priča o malom porodičnom biznisu u Sarajevu