Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (Četvrti dio)
Izvor: akos.ba (Semić Isaković: Halal hrana – zdrava hrana) / Piše: Vildana Semić Isaković, mag. san. ing.
Ukoliko niste čitali prvi dio teksta otvorite ovaj link, a ukoliko niste čitali drugi dio otvorite ovaj link, za treći dio otvorite ovaj link.
Vratimo se na temu. Poznata je činjenica da je svinjsko meso islamom, još prije više od 1.400 godina, striktno zabranjeno. Zabrana svinjetine u Kur’anu je spomenuta na četiri mjesta:
„On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo. A onome ko bude primoran, ali ne iz zelje, tek toliko da glad utoli, njemu grijeh nije. Allah zaista prašta i milostiv je.“ (sura Al-Baqara/Krava, 173.)
„Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno; i što je strmoglavljeno – i rogom ubodeno, ili od zvijeri načeto – osim ako ste ga preklali – i što je na žrtvenicima žrtvovano, i zabranjuje vam se gatanje strelicama. To je porok! – Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih – već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. – A onome tko bude primoran – kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti.” (sura Al-Ma’ida/Trpeza, 3.)
„Reci: ‘Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma što drugo osim strvi, ili krvi koja ističe, ili svinjskog mesa – to je doista pogano – ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime.’ A onome tko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da glad utoli, Gospodar tvoj će doista oprostiti i milostiv biti.“ (sura Al-An’am/Stoka, 145.)
„On vam zabranjuje jedino strv, i krv, i svinjsko meso, i onu koja je zaklana u nečije drugo, a ne u Allahovo ime. A onome tko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da utoli glad, – pa, Gospodar tvoj će, zaista, oprostiti i samilostan biti.“ (sura An-Nahl/Pčele, 115.).
Naučnici su tek unatrag nekoliko desetljeća potvrdili činjenice i razloge zabrane konzumiranja svinjetine, a u nastavku teksta izneseni su naučni dokazi koji potkrepljuju ove zabrane, te činjenicu da halal/dozvoljenu hranu treba da jedu svi, a ne samo muslimani.
Svinja – znanstvene posljedice korištenja svinjskog mesa, potreba za halal mesom
Svinjetina kao meso sadrži veliku količinu masti koji se nalazi u unutrašnjosti ćelija mišića, dok je masno tkivo goveđeg mesa odvojeno od mišićnog tkiva i nalazi se izvan ćelija u vezivnom tkivu, a ne u stanicama. Naučna istraživanja pokazuju da kada čovjek pojede hranu životinje koja je svežder (svinja), masnoća takve životinje se apsorbira bez prerađivanja ili uklanjanja štetnih tvari. S druge strane, masnoća biljojeda (ostale stoke) emulgira se i apsorbira u crijevima čovjeka i onda se prerađuje u organizmu. Na ovaj način, naš organizam metabolizira takvo meso – i sve ono što je otpadni produkt istoga, odstrani se iz organizma.
Holesterol koji potječe od svinjske masti, a za koji je analizom utvrđeno da se u organizmu pojavljuje u krvi u vidu semi-kolesterola pleomorfika (mijenja oblik), koji uzrokuje povećan krvni tlak i arteriosklerozu, pronađen je i u ćelijama oboljelih od raka, što znači da prilikom konzumiranja svinjske masti postoji rizik od obolijevanja od raka.
Nastavit će se… (mojinfo.ba)
Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (Četvrti dio)