Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (peti dio)
Izvor: akos.ba (Semić Isaković: Halal hrana – zdrava hrana) / Piše: Vildana Semić Isaković, mag. san. ing.
Ukoliko niste čitali prvi dio teksta otvorite ovaj link, a ukoliko niste čitali drugi dio otvorite ovaj link, za treći dio otvorite ovaj link, a za četvrti dio otvorite ovaj link.
Svinjsko meso sadrži spojeve koji su bogati sumporom, a to negativno utječe na tetive, ligamente i hrskavicu, te dovodi do propadanja kostiju. A tkiva koja sadrže sumpor propadaju brže i iz njih se širi neugodan miris uzrokovan hidrogen-sulfatnim plinom. Primijećeno je i da se iz konzervi u kojima se nalazi svinjetina, a koje su propisno zatvorene, nakon nekoliko dana počinje širiti taj neugodan miris. Uvjerite se i na svinjskim paštetama i salamama koje tek otvorene užasno smrde.
S druge strane, ostale vrste mesa su podvrgnute istom eksperimentu i pokazalo se da govedina sporije propada, te da se iz ove vrste mesa ne širi neugodan miris. Svinjetina također sadrži veliki postotak hormona rasta, što utječe na povećanje stomaka (pivski stomak) i povećava postotak rasta, što se naročito odnosi na rast i razvoj raka.
Bolesti koje se prenose svinjskim mesom
Glavni produkt metabolizma hrane koju pojede svinja je mokraćna kiselina. Sve ono što svinja pojede i što se metabolizira u obliku mokraćne kiselina ostaje u njezinom organizmu u koncentraciji od 98 posto, a samo dva posto izbacuje van putem urina, fecesa (izmeta) ili znoja.
Dakle, kada pojedete „sočni“ svinjski odrezak u najvećem postotku ste pojeli mokraćnu kiselinu svinje, koja u sebi sadrži mikroorganizme reda bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kao posljedica nakupljanja mokraćne kiseline u organizmu čovjeka nastaju sljedeće metaboličke bolesti: GIHT, Chronova bolest, sve metaboličke bolesti, artritis i osteoporoza, Gausherova bolest, Pompeova bolest i druge glikozne bolesti, mukopolisaharidoze, bolest nakupljanja estera kolesterola i Wolmanova bolest, leukodistrofije, lipodistrofije itd.
Od ovih bolesti treba izdvojiti GIHT, koji predstavlja upalu zgloba (artritis), a uzrokovan je stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Napadi GIHT-a povezuju se s pijenjem alkohola, konzumiranjem svinjskog mesa i visokim životnim standardom. To je svojevrsna „kazna“ za „lagodni stil života“.
Osim toga, svinja je prijenosnik više od 450 zaraznih bolesti. Od toga, 57 se može prenijeti na čovjeka, pored onih koje nastaju uslijed konzumiranja svinjskog mesa kao što je arterioskleroza i mnoge druge. Glavni je uzročnik pojave bolesti kao što su meningitis, svinjska groznica itd. Dva su najznačajnija uzročnika koja se prenose svinjskim mesom: Trichinella spirallis koja uzrokuje trihinelozu, i Tenisa solium koja uzrokuje tkivnu trakavičavost.
Nastavit će se… (mojinfo.ba)
Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (peti dio)