Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (šesti dio)
Izvor: akos.ba (Semić Isaković: Halal hrana – zdrava hrana) / Piše: Vildana Semić Isaković, mag. san. ing.
Ukoliko niste čitali prvi dio teksta otvorite ovaj link, a ukoliko niste čitali drugi dio otvorite ovaj link, za treći dio otvorite ovaj link, a za četvrti dio otvorite ovaj link. Peti dio pročitajte ovdje.
Jedna od najopasnijih uzročnika kojeg prenosi svinja je Trichinella spiralis. Učahurene larve T. spirallis u najvećoj koncentraciji nalaze se u štakoru. Kako je svinja svežder, ona jedući štakore, zarazi se ovim parazitom koji njezinom organizmu ne može naštetiti.
Čovjek se zarazi jedenjem termički nedovoljno obrađenog meso u kome se nalaze ličinke T. spiralis. Pod utjecajem želučane kiseline i probavnih enzima, ličinke se oslobode u želudcu inficirane osobe i odlaze u gornji dvotrećinski dio tankog crijeva. Duž tankog crijeva ličinke se presvlače i sazrijevaju u spolno zrele mužjake i ženke i tamo se hrane tkivnim sokom, koristeći kisik iz tkiva.
Pet dana nakon infekcije odrasla viviparna ženka započinje kontinuirani proces oslobađanja ličinki koje probiju sluznicu tankog crijeva i mezenteričnim limfnim i krvnim žilama ulaze u sustavnu cirkulaciju kojom budu raznesena u sva tkiva i organe. Ličinke koje dođu u poprečnoprugaste mišiće jedino tamo mogu nastaviti svoj razvoj. A to su mišići dijafragme (ošita), jezika, vrata, međurebarni, ruku, nogu i žvakači mišići.
Unutar ovih mišića ličinke stvore zaštitnu membranu, spiraliziraju se i inkapsuliraju. One koje odu do glatkih mišića, u njima se ne mogu učahuriti nego izlaskom iz njih uzrokuju teške erozivne upale.
Svi antiparazitarni lijekovi, kao što su mebendazol, tiabendazol i albendazol, koji se koriste u liječenju ove bolesti, sprječavaju samo crijevnu fazu bolesti. No, jednom kada se zarazite ovim parazitom, zaraženi ste cijeli život. Specifičan simptom koji ukazuje na sustavno oboljenje (uz anamnezu jedenja svinjskog mesa i sl.) je karakteristično krvarenje u korijen nokta, bjeloočnice i sluznice.
Rana crijevna faza bolesti najčešće prođe nezapaženo ili nedijagnosticirano pošto ima tipičnu kliničku sliku brojnih crijevnih bolesti. S druge strane, sustavna i progresivna su jako teške kliničke slike gdje su trihinele već duboko u srcu, moždanim ovojnicama, mozgu i slično. Smrtnost ovih oblika bolesti je oko 50 posto.
Značajno je spomenuti da se larve T. spiralis neće uništavaju tek zamrzavanjem mesa na ispod -15°C kroz 30 dana, ili kuhanjem mesa iznad 70°C kroz nekoliko sati. Niti jedan od ovih postupaka se ne primjenjuje u kućnoj radinosti dobivanja raznih svinjskih suhomesnatih proizvoda. Zato je ona danas dosta i rasprostranjena u seoskim kućanstvima.
Drugi uzročnik koji se prenosi preko svinjskog mesa, a uzrokuje tkivnu i viscelarnu trakavičavost jeste Tenia sollium. Svinja se zarazi jedući hranu zagađenu jajašcima T. solium. Probavni sokovi u njenom organizmu razore jajašca koja izlaze iz svojih ovojnica i odlaze u mišiće gdje se učahure. Čovjek pojede termički nedovoljno obrađeno svinjsko meso, unutar kojeg se nalaze ličinke trakavice.
U želudcu, pod djelovanjem proteolitičkih enzima, dolazi do razgradnje mesa i oslobađanja ličinki. Trakavica se glavicom priljubi za crijevne resice u tankom crijevu. Slijedećih 5 do 12 tjedana sazrijevaju članci trakavice. Tako u samo jednoj gravidnoj proglatidi može biti i do 40 hiljada jaja. Dakle, samo jedna ženka trakavica dnevno može osloboditi preko 160 000 jajašaca. U slučaju kada trakavica „dođe i prođe“ kroz crijeva zaražena osoba ima simptome poput: povišene tjelesne temperature, proljeva, bolova u trbuhu itd.
Međutim, T. solliumprobije sluznicu crijeva nošena krvlju odlazi u različita tkiva, gdje se razvijaju ličinke ispunjene tekućinom. Stoga, može se razviti neurocisterkoza uz izražene epileptične napade, prolazne pareze, meningoencefalitis te oštećenja vida i hidrocefalus. Osim toga očna cisterkoza dovodi do teških oštećenja vida, te cisterkoza mišićnog i potkožnog tkiva može dovesti do teških oštećenja mišića.
Značajno je napomenuti da nije nužno jesti svinjsko mesto zaraženo trakavicom, te da se ova trakavica može prenije prljavim rukama (fekalno-oralni put), zaraženom ostalom hranom i vodom. Također, jednom zaraženi ostajete cijeli život. Trakavica se u mesu uništava tek izlaganjem mesa na -18°C više od 30 dana, te kuhanjem na temperaturi iznad 70°C kroz nekoliko sati. Nastavit će se… (mojinfo.ba)
Evo zašto je halal ishrana najbolji odabir za vas (šesti dio)